Geïnstalleerde apparatuur
- Een hoofdmonitoringstation met drie substations - 16 optische koorden van 2 m - 1 optische koord van 8 m - 1 optische koord van 2.35 m - 13 optische extensometers als scheursensor - 3 piëzometers - 2 inclinometers - 9 temperatuursensoren
Looptijd project
april 2006 – april 2010
Beschrijving van het project
In navolging van de zeer succesvol en nuttig gebleken monitoring van de Riddertoren werd in april 2006 het volledige kasteel onder permanente monitoring geplaatst. De OSMOS sensoren vindt u overal verspreid in het kasteel : buiten- en binnenzijde, van het souterrain tot de tweede verdieping. Er werden 16 optische koorden van 2 m lang verticaal geplaatst om de differentiële zettingen tijdens de omvangrijke restauratiewerken te registreren. Een optische koord van 8 m werd horizontaal op de tweede verdieping geplaatst op een gevelvlak in een zone met uitgesproken zettingproblemen. Op een kolom die de gietijzeren dakstructuur van de binnenplaats ondersteunt werd een optische koord van 2.35 m geplaatst om duidelijkheid te krijgen omtrent scheurvorming die zich voordeed ter hoogte van deze kolommen. Op deze kolom werden ook twee inclinometers geplaatst om de rotatie van de kolom in kaart te brengen. Daarnaast werd een selectie gemaakt van 13 scheuren verspreidt over het kasteel die geïnstrumenteerd werden met een OSMOS extensometer als scheursensor. Om de schommeling van de grondwaterstand tijdens de watersuppletie te registreren werden in peilbuizen op drie plaatsen, verspreidt over de plattegrond van het kasteel, piëzometers aangebracht. Op negen verschillende plaatsen werd ook de temperatuur gemeten zodat van alle geïnstrumenteerde gevelvlakken de oppervlakte temperatuur gekend is. Om het aantal meters bekabeling zoveel mogelijk te beperken werd gekozen om het monitoringstation te ontkoppelen in een hoofdstation met drie substations die verspreidt over het kasteel geplaatst werden.
Voordelen voor de klant
Het aangebrachte OSMOS monitoringsystemen stelt het restauratieteam in staat om tijdens de werken te beschikken over Life, zeer nauwkeurige en objectieve meetgegevens omtrent de stabiliteittoestand van het kasteel. Op basis van de meetgegevens werden beslissingen genomen omtrent de keuze voor bepaalde stabilisatietechnieken. Ook was het mogelijk om bepaalde ingrepen te sturen en zelfs te heroriënteren. Dankzij de hoge meetnauwkeurigheid konden heel snel beslissingen genomen worden nog voor er vergevorderde, visueel of via andere meettechnieken merkbare schade ontstond.
|